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NEWSFLASH 

 

11 June 2020 The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has issued a circular dated 10 
June 2020 (Circular), clarifying the applicability of goods and services tax (GST) on the 
remuneration paid to whole time directors and independent directors. Services 
rendered by an employee to his/her employer in the course of, or in relation to, his/her 
employment are not exigible to GST, and therefore, the moot issue was whether 
services provided by directors are in the course of employment or not. 

The uncertainty in the industry stemmed from the conflicting advance rulings issued by 
the tax authorities in the cases of M/s. Alcon Consulting Engineers (India) Pvt. Ltd. 
[Advance Ruling No. RAJ/AAR/2019-20/33 dated 20 February 2020] and M/s Clay 
Craft India Pvt. Ltd. [Advance Ruling No. KAR ADRG 83/2019 dated 25 September 
2019] where the authorities ruled that GST is payable on directors’ remuneration, and 
the ruling in the case of Anil Agarwal [Advance Ruling No. KAR ADRG 30/2020 dated 
4 May 2020] where the tax authority opined that the salary paid to an executive 
director shall not be subject to GST as such services would have been provided in the 
course of employment.  

Clarification 

The Circular has clearly distinguished between directors who are also employees of the 
company and others who just serve as directors and are not employees of the company. 
In this context reliance is placed on the definition of  ‘whole time director‘ under Section 
2(94) of the Companies Act, 2013 (‘Companies Act’) and provisions concerning 
appointment of ‘independent director’ under section 149(6) of the Companies Act read 
with Rule 12 of Companies (Share Capital and Debentures) Rules, 2014. A ‘whole time 
director’ includes a director in the whole-time employment of the company, while an 
‘independent director’ cannot be an employee of the company while serving as a 
director. Relying on these differences, the CBIC has concluded that:  

  If a director is not engaged as an employee of the company, services provided 
by such director are liable to GST. The company (as a recipient of such services) 
is required to discharge GST on a reverse charge basis in such cases as per 
Notification No. 13/2017- Central Tax (Rate) dated 28 June 2017. 

  In case a director is a ‘whole time director’ and is also engaged in the capacity 
of an employee, then such person may be entitled to remuneration in a dual 
capacity, that is, salary for services provided as an employee, and sitting fees 
for the services rendered as a director. In such cases: 
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 -  Any sum paid as salary on which Tax is Deducted at Source (‘TDS’) under 
Section 192 of the Income Tax Act 1961, would not be subjected to GST as 
that is consideration received for service rendered by an employee to an 
employer in the course of employment, which falls within Schedule III of 
the CGST Act; 

 -  Any sum paid as sitting fees which is subjected to TDS under Section 194J 
of the Income Tax Act 1961, will also be subjected to GST, as it is 
consideration received for services provided by a director to the company. 
The company is required to discharge GST on a reverse charge basis in 
such cases as per Notification No. 13/2017- Central Tax (Rate) dated 28 
June 2017. 

Comments 

While there was clarity on the taxability of services rendered by directors who are not 
employees of the company, the issue regarding taxability of services rendered by a 
‘whole time director’ remained vexed under the erstwhile service tax regime and 
continued to be so under the GST regime. In the case of Allied Blenders & Distillers Pvt. 
Ltd. vs Commissioner of CST [2019 (24) G.S.T.L. 207 (Tri. - Mumbai)] and PCM Cement 
Concrete Pvt. Ltd. vs Commissioner [2018 (9) G.S.T.L. 391 (Tri.-Kolkata)], the Central 
Excise and Service Tax Appellate Tribunal (‘CESTAT’) concluded that all remuneration 
received by whole time directors was received in the capacity of an employee and 
accordingly, no service tax was applicable. The decision in PCM Cement Concrete Pvt. 
Ltd. has been challenged by the revenue department and is pending before the 
Supreme Court. 

The Circular seems to have streamlined the view regarding taxability of remuneration 
received by directors on the basis of the tax treatment of such sums under the Income 
Tax Act, 1961. However, it fails to independently analyse the role of a ‘whole time 
director’ as an employee and also runs contrary to the decision of the Hon’ble Allahabad 
High Court in the case of Sardar Harpreet Singh vs Commissioner of Income Tax [1990 
SCC Online All 929] where it was held that merely on basis of nature of tax deduction 
at source under the Income Tax, an employer-employee relationship between director 
and company cannot be decided. It is the agreement entered into between the 
company and the director that should reveal the nature of the relationship.  

Given that the Companies Act also mandates maintenance of contract of service or 
written memorandum setting out terms of employment of a whole time director, 
perhaps the CBIC should have relied on such ‘contract of service’ instead of applicability 
of TDS provisions under the Income Tax Act, 1961 to determine the nature of 
relationship between the company and the whole time director and the capacity in 
which remuneration is being paid. 

- Dinesh Agrawal (Executive Director) and Anjali Krishnan (Senior Associate) 
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